L’Estartit

L’Estartit ligt aan de Costa Brava in Noord-Spanje ongeveer veertig kilometer ten oosten van Girona, aan de voet van het Montgrigebergte.

In het verleden was L’Estartit de haven van het buurdorp Torroella de Montgrí. Het voormalige vissersdorpje groeide, mede door de aanwezigheid van een kilometerslang zandstrand uit tot een populaire badplaats; goed voor een heerlijke strandvakantie. L’Estartit heeft een gezellige boulevard en een levendig centrum. Iedere donderdag is er markt.

In Torroella de Montgri staat de caravan die je hebt gehuurd voor je klaar in de stalling.

Je kunt de caravan op een camping naar keuze laten zetten in l’Estartit zelf, bijvoorbeeld naar camping :

El Molino-www.campingelmolino.es.

Camping Ter-www.campingter.com.

Camping Estartit-www.campingestartit.com.

Camping Castell Montgri-www.camping-castellmontgri.com.

Camping Emporda-www.campingemporda.com.

of op een van de campings in de omgeving, bijvoorbeeld ;

Camping El Delphin Verde-www.eldelphinverde.com.

Camping La Ballene Allegre-www.laballeneallegre.com.

Camping Begur-www.campingbegur.com.

Camping Punta Mila-www.campingpuntamila.com.


De Natuur

De Montgrí werd nog niet lang geleden tot natuurpark verklaard. Een gebied met een oppervlakte van 8000 hectare waarvan er ongeveer 2000 in de zee liggen. Het bevat een groot aantal verschillende Middellandse-Zee landschappen en ecosystemen, waarvan de eilandjes en kliffen, waar verscheidene zeevogels nestelen, het meeste opvallen. Je kunt in de omgeving prachtig wandelen of fietsen. Informeer bij de plaatselijke VVV-kantoren naar de routes.

De Medes-Eilanden vormen één van de belangrijkste zee-, flora- en fauna reservaten van het westelijke Middellandse-Zee gebied. Ze zijn een paradijs om te duiken of  te snorkelen.


Strand

L’Estartit heeft een 15 km lange, afwisselende kust die is verdeeld in 5,4 km strand en 9,7 rotsachtig terrein. Het kilometerslange zandstrand is verdeeld in drie stukken: het hoofdstrand (1 km x 100 m), het strand van Els Griells (0,5 km x 50 m) en het strand van La Pletera (1,8 km x 70 m).

Het water wordt geleidelijk dieper en is ideaal voor een gezin met kinderen. De kinderen kunnen hier veilig zwemmen, er is altijd een strandwacht aanwezig.

En, heel belangrijk, er zijn volop strandtentjes langs de kust.

Tussen l’Estartit en Cala Montgó zijn veel kleine, rustige baaitjes met helder, turquoise water. Ook leuk om met een boot of kajak te bezoeken.

Cala Calella, kleine rotsige baai op 30 minuten loopafstand van de haven van L’Estartit
Cala Pedrosa, beschutte baai in een landschap van pijnbomen en rotsen, lekker om te zwemmen
Cala Ferriol,  na Cala Montgó de grootste baai van de kust van de Montgrí
Cala Montgó, richting l’Escala, met fijn zand en transparant water
Cala Mateua, ideaal om te duiken en te snorkelen

Ik vind maps.me een heel handige app om de precieze locaties van de strandjes te vinden.


Torroella de Montgrí

Dit is een sfeervol dorp met een heel eigen karakter. Leuke smalle straatjes, winkeltjes, restaurantjes en veel terrasjes.

De vier hoofdstraten van Torroella komen samen op het prachtige dorpsplein Plaça de la Vila, dat zeker op maandag, de marktdag, een gezellig ontmoetingspunt is. De open ruimte met een voortreffelijke akoestiek leent zich goed voor de zomerconcerten die er worden georganiseerd in het kader van het Internationale prestigieuze Muziekfestival van Torroella de Montgri.

Costa Brava

De hele Costa Brava (ruige/wilde kust) is prachtig vanaf het water, met rotspartijen en verlaten strandjes. Je kunt op heel veel plaatsen een bootje huren of een georganiseerde boot trip maken.

In deze streek vindt je allerlei leuke plaatsen. Grote steden zoals Barcelona (1,5 uur), Girona (40 min.) en Figueras (40 min.) zijn binnen handbereik.

In Figueras vind je het Dali museum, echt de moeite waard maar in het hoogseizoen moet je wel in de rij staan. Je kunt in Figueras ook goed winkelen en heerlijk eten. Op donderdag is er markt.

Girona is een prachtige stad, vooral de Joodse wijk is een bezoek waard. Hou er rekening mee dat de winkels tussen de middag gesloten zijn, siesta! In Girona is ook de dichtstbijzijnde luchthaven.

In Flaçà is het dichtstbijzijnde treinstation.

Sla zeker de kleine plaatsen in de buurt van l’Estartit niet over! Begur, Callela de Palafrugell, Palafrugell, Pals, Llafranc, Tamariu en Cadaques allemaal meer dan de moeite waard. Mooie strandjes, veel terrasjes, cultuur, lekker eten……